Over

Na het verliefd worden op fine art fotografie (waarbij ik door middel van nabewerking kleuren aanpas, in tegenstelling tot het vastleggen van “de werkelijkheid”) heeft mijn Instagram pagina een explosieve groei doorgemaakt. De vele reacties hebben mij geïnspireerd nóg vaker op pad te gaan met mijn camera. Binnen niet al te lange tijd kwam daar de liefde voor foto’s afdrukken bij. Een foto komt pas écht tot leven op papier. Er is niets fijner dan met een idee op pad gaan, beelden vastleggen, bewerken tot in detail en het resultaat te zien op echt fotopapier. Met een passe-partout en een mooie lijst, komt de foto helemaal tot leven aan de muur. 

In 2005 startte ik mijn eigen onderneming als fotograaf. Voornamelijk actief in de evenementen wereld, maar ook als portretfotograaf. Fashion en boudoir waren daarbij mijn persoonlijke favoriet. Met mijn studioapparatuur heb ik diverse bijzondere foto’s mogen maken. Jaren later heb ik mijn ondernemingsactiviteiten gestaakt. Toch blijft fotografie voor mij belangrijk. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt. Fotografie is voor mij een passie, en dat zal het altijd blijven. 

Het ultieme doel is het maken van prachtige fine art en dit delen met iedereen die er net zo veel van geniet als ik dat doe.

Werkwijze

Voordat een foto aan de muur hangt, is er heel wat werk aan vooraf gegaan. Zo zitten er al snel enkele uren werk in het bedenken en uitwerpen van het concept. Al mijn foto’s ontwikkel ik in Lightroom. De foto’s druk ik zelf af en krijgen tot slot een passende lijst. 

Opnames maken

Op de dag waarop ik op pad ga om foto’s te maken, neem ik alles mee wat ik nodig denk te hebben. Voor wat meer flexibiliteit pak ik het liefst een zoomlens. Voor natuurfotografie stop ik een groothoek- en macrolens in de tas. Het liefst schiet ik met natuurlijk licht en vanuit de hand. 

De foto’s die mijn camera maakt, bevatten enorm veel details. Met maar liefst 50 megapixels zorgt dat voor een ongekend detail en perfecte afdrukken op groot formaat.

Ontwikkelen en bewerken

Veel aandacht gaat naar het ontwikkelen van de foto. Ik hoor vaak dat een goede foto niet bewerkt hoeft te worden. In het analoge tijdperk was het ontwikkelen van een foto óók onderdeel van het proces. Fotografie is meer dan alleen een ‘plaatje schieten’. Het aanpassen van belichting, kleuren en het plaatselijke contrast maken een foto helemaal af. 

Afdrukken en inlijsten

De laatste stap is het afdrukken van de foto. Op een beeldscherm ziet een foto er altijd anders uit dan op papier. Dat komt omdat een beeldscherm licht uitstraalt, terwijl een foto op papier juist omgevingslicht nodig heeft. En zelfs de kleur van het omgevingslicht heeft invloed op de kleurweergave. In een gecontroleerde ruimte maak ik enkele proefdrukken. Mijn favoriete papiersoorten zijn Ilford Gallerie Pearl, Hahnemühle Baryta en Hahnemühle Photo Rag. Zodra de proefdruk is goedgekeurd, kan deze op groot formaat (tot A3+ in mijn eigen werkplaats) worden afgedrukt. De afdrukken worden zorgvuldig ingelijst. Iedere foto krijgt tot slot een uniek certificaat. Op dat certificaat staan de belangrijkste gegevens van de foto, zoals het gebruikte papier, de opnamedatum en een versienummer.